top of page

Stervens- en Rouwceremonies

De rituele gebruiken rond sterven, de gestorvene en de nabestaanden zijn na de omwentelingen van de afgelopen eeuwen enorm verminderd. Ook hier zijn de rituelen, de begeleiding en zeker het religieuze karakter rondom het sterven enorm afgenomen en vergeten. De Verlichting bracht ons rede en wilde angsten in zijn algemeenheid verminderen, mede door de "overwinning" op de duisternis, het lichaam en de natuur door middel van wetenschap en ratio.
Langzaam verdwenen rituelen uit voorchristelijke tijd en begon men de dood en het leven erna te vrezen en het volksgeloof werd steeds meer losgekoppeld van het dagelijks leven. De hedendaagse manier van gebruiken rondom sterven zijn gestript van religieuze invloeden, zijn kort, snel en het liefst willen we het voorval maar gauw afgerond hebben. We willen nu het liefst praktisch omgaan met negatieve gevoelens, doorgaan met het leven, waar alles op gericht is.
Spirituele begeleiding rondom sterven is lastig te vinden, behalve in de filosofische hoek en de kerk. Maar inmiddels zijn vele mensen gelovig buiten deze structuren om, ze zijn spiritueel, vaak geloven zij wel in een soort God en soms hangen ze een natuurreligie aan. Mensen geloven in een leven na de dood, hebben vragen hierover maar kunnen bij niemand terecht.

 

IMG_20170809_093438_616.jpg
De natuur bestaat uit creatie, preservatie en destructie. De dood is daar een onderdeel van.
_DSC0570.JPG
Bloemen bij een berm-altaar op Texel

In oude tijden waren en priesters maar ook, nog verder terug, sjamanen en andere medicijnvrouwen en mannen waarbij mensen te rade gingen wanneer zij zelf gingen sterven of iemand gestorven was, en legden bij hen hun verdriet maar ook hun vragen neer. Waar is mijn geliefde nu? Waar ga ik heen? Wat moet ik doen om goed te kunnen sterven? Wat heeft mijn stervende naast nodig? Wat zijn rituelen die ik kan doen na de dood?

Ik bied hierin mijn begeleiding aan, als sjamaan in de traditie van Spirit of Wolf zijn stervensrituelen onlosmakelijk verbonden aan het werk zelf. Sterven hoort bij het leven, elke minuut sterft er wel iets, in jezelf of rondom je. Een idee, een haar, een plant, een insect. Net zoals huwelijken en geboorte, werken wij ook met de Dood. We zien haar als een genadevolle deur naar de andere kant, ze komt voor iedereen maar de weg ernaar toe is van belang om in relatieve rust en acceptatie te bewandelen om rust te vinden als ziel, na het afleggen van het fysieke lichaam.
Alle rituelen die ik gebruik komen uit de traditie van Spirit of Wolf.

Mijn relatie met de dood

De dood is onlosmakelijk met mijn leven verweven. Op mijn 27ste zag ik mijn vader voor mijn ogen sterven, daarna heb ik nog 2 andere familieleden gezelschap mogen houden op hun sterfbed. Ik ken de overweldigende gevoelens van rouw en verdriet, en tevens het gemis. Ook ken ik de moeilijke gevoelens tijdens het waken bij de stervende, rouw bij leven en heeft mijn tijd in de zorg me geleerd over wat er precies bij de stervende gebeurt.
Het is een intensieve, emotionele tijd wanneer de dood in jouw leven komt. Maar die tijd is niet alleen maar negatief te bezien, soms komen er grote gevoelens van acceptatie of eenheid voor, of berusting en verzoenen mensen zich met elkaar. De dood brengt ons terug naar de essentie, wat is belangrijk in het leven? Wat betekent het leven voor mij? Wie zijn belangrijk? Het stript ons van alle bijzaken en brengt ons tot de kern; Wie ben ik? De dood leert ons over het leven.

​​​

Een specifiek altaar gericht op het bidden voor degene die stervende is. Gevoelens worden gestructureerd, gekanaliseerd en gericht op het bevorderen van het stervens- en tevens rouwproces.

Wat kan ik voor jou en/of jouw dierbare(n) betekenen?

- Ondersteuning op spiritueel en psychologisch (emotioneel) gebied voor de stervende en nabestaanden d.m.v. gesprekken

- Rituelen tijdens begrafenis/crematie-diensten

- Ondersteuning bij rouwverwerking door middel van verschillende methoden zoals bijvoorbeeld bepaalde rituelen

- Ondersteuning voor jouw geliefde die is gestorven, begeleiding van de ziel naar de andere kant (door middel van 3-maandelijkse vuurrituelen)

- Rituelen op afstand om de stervende en dierbaren te ondersteunen op het gebied van energie, emotieregulatie, spanningsrelease en verbinding met elkaar te behoudenVoor deze diensten geldt een aangepast tarief; in samenspraak met betrokkenen wordt dit bepaald en schriftelijk vastgelegd

 

meer informatie over mijn werkwijze en overige vragen rondom rouw en sterven, stuur mij dan een e-mail.

bottom of page